Kohtaamossa rohkaistiin kokeilemaan yrittäjyyttä

scifest_blogi

SciFest tiede- ja teknologiafestivaali järjestetään Joensuu Areenalla vuosittain.

Noin kaksi viikkoa on kulunut Joensuu Areenalla järjestetystä SciFest-tapahtumasta, jossa KYKY-hanke oli mukana Kohtaamo-yrittäjyystyöpajassa. On siis korkea aika kirjata ylös kokemuksia, ajatuksia, haasteita ja onnistumisia.

Kohtaamo-yrittäjyystyöpaja syntyi kolmen hankkeen yhteistyönä. KYKY-hankkeen lisäksi mukana oli toinenkin Karelia-ammattikorkeakoulun ja Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän yhteistyöhanke Work Smart – Älykkäästi töihin. Kolmas yhteistyökumppani oli Joensuun kaupungin hanke Step – Y-askelin tulevaisuuden työelämään.

hankevaki_blogi

Kohtaamossa olivat mukana mm. (ylh.vas.) Heli Petsalo, Mari Karjalainen, Sanna Koskela sekä (alh.vas.) Marja-Liisa Ruotsalainen ja Hanne Husso

– Yrittäjyyshankkeet toimivat Kohtaamossa yhteisrintamana. Hankkeiden perusajatuksena on, että yrittäjyys on osa kaikkia opintoasteita, KYKY-hankkeen Mari Karjalainen kertoo.

Karjalainen oli päävastuussa Kohtaamon järjestelyistä ja saattoi todeta, että Kohtaamo on konseptina toimiva. Yrittäjyyttä ja yrittäjyyspolkua oli hyvä tuoda esiin yhteistyössä kaikkien opintoasteiden opiskelijoille.

– Ajatuksena on, että opiskelijoille on joka opinto-asteella tarjolla yrittäjyyden elementtejä, jotta he voivat hyödyntää opintoja esimerkiksi oman yrittäjyysunelmansa toteuttamisessa.

Nuoret yrittäjät kertoivat tarinansa

Kohtaamossa vieraili eri-ikäisiä yrittäjyydestä kiinnostuneita. Koululaiset kävivät pohtimassa, mitä yrittäjä tekee. Lasten pohdinnat ja heidän valitsemansa yrittäjyyttä kuvaavat valokuvat kerättiin Kohtaamon seinälle.

blogi_lapset2blogi_lapset1

Opiskelijoille järjestettiin pitchauskisa, jonka osallistujamäärä jäi kuitenkin valitettavan pieneksi. Sen sijaan Kohtaamon parasta antia olivat yrittäjyystarinat: Lavalle kutsuttiin nuoria yrittäjiä, jotka kertoivat itse oman tarinansa siitä, miten ja miksi he päätyivät yrittäjiksi.

– Kuulimme mielenkiintoisia tarinoita matkasta yrittäjyyteen. Yrittäjyys ei ole ollut kaikille kirkas ja selkeä unelma, Karjalainen toteaa.

Oman tarinansa kertoivat joensuulaisen liikunta- ja elämyspalveluyritys Arctic Trainersin Jarmo Laine, Outokummun Lasten Kaivoksen Kasimir Sandman, kangasverkkokauppa ja kuosisuunnittelimo Käpysen Meri-Ellen Pystynen ja Outi Santaniemi, Puuartistin Miikka Kotilainen sekä Osuuskunta Hurman Päivi Saarelma.

– Pyrimme ottamaan erilaisia tarinoita esille. Myös yrittäjistä oli mielenkiintoista kuunnella toistenkin tarinoita. Heitähän yhdisti se, että yrittäjyys oli kaikilla suhteellisen tuore asia, Karjalainen kertoo.

Kaikkiin ongelmiin löytyy ratkaisu

Yrittäjyystarinoiden kautta selvisi mm. miten monista eri syistä yrittäjäksi voi päätyä.

Kohtaamon lavalla oman yrittäjyystarinansa kertoi mm. Arctic Trainersin Jarmo Laine

Kohtaamon lavalla oman yrittäjyystarinansa kertoi mm. Arctic Trainersin Jarmo Laine

Jarmo Laine näki yrittäjyydessä mahdollisuuden tehdä positiivisia asioita, kun entinen it-alan työ keskittyi ongelmien ratkaisuun. Kasimir Sandman lähti spontaanisti mukaan toimintaan, kun häntä siihen pyydettiin. Miikka Kotilainen löysi yrittäjyydestä keinon toteuttaa luovuutta ja hyödyntää kädentaitoja. Mahdollisuus perustaa osuuskunta taas helpotti Meri-Ellen Pystysen, Outi Santaniemen ja Päivi Saarelman ratkaisun tekemistä.

Nuoret yrittäjät antoivat puheenvuoroissaan lukuisia neuvoja samassa tilanteessa oleville sekä yrittäjyyttä vasta pohtiville. Hyviä ominaisuuksia yrittäjälle ovat mm. itsevarmuus, rohkeus ja joustavuus. Kaikki ei suju aina suunnitelmien mukaan, mutta kaikkiin ongelmiin löytyy ratkaisu, kun on joustava ja muokkaa suunnitelmat tarvittaessa uuteen uskoon. Liikaa ei kannata stressata, mutta pitää olla sopivasti jämpti ja pitää kiinni omista reunaehdoistaan.

Monet korostivat, että hienoimmat asiat syntyvät kokeilemalla rohkeasti. Sama ajatusmalli sopii sekä Kohtaamoon että koko KYKY-hankkeeseen, jossa yrittäjyyttä lähestytään tekemisen kautta.

– Työpajan myötä rohkaistiin siihen, että yrittäjyyskokeiluja voi tehdä ja siinä oppii itsestään aika paljon, Karjalainen sanoo.