Tiedepuistolla tehtiin tulevaisuutta ja opiskeltiin innolla osuuskuntatoimintaa

yleiso_fb

Joukko osuuskuntatoiminnasta kiinnostuneita kuunteli asiantuntijoiden luentoja Tee tulevaisuutesi – yhteistyössä osuuskunnassa -tapahtumassa Tiedepuistolla 11.10.2016.

Joensuun tiedepuiston Louhela-salissa oli kuhinaa viime tiistaina, kun osuuskuntatoiminnan koulutuspäivä oli alkamassa. Päivän teema oli Tee tulevaisuutesi – yhteistyössä osuuskunnassa. Yleisön lukumäärästä päätellen aihe kiinnostaa ja osuuskunta on monelle varteenotettava työllistymisen muoto.

Koulutuspäivän järjestivät yhteistyössä Karelia-ammattikorkeakoulun ja Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän KYKY-hanke (Kompetenssiperustainen yrittäjyys), Joensuun seudun kehittämisyhtiö Josek Oy sekä Pohjois-Karjalan TE-palvelut.

Asiantuntijoilta oppia osuustoiminnan mahdollisuuksista

Päivän isäntänä toimi Josekin yritysneuvonnan johtaja Risto Ravattinen, joka johdatteli aamupäivän aikana yleisön eteen Tampereen seudun osuustoimintakeskuksen Ulla Leppäsen sekä TE-palvelujen Jarmo Valtosen.

ulla2_fb

Tampereen seudun osuustoimintakeskuksen koulutusvastaava Ulla Leppänen käytti opiskeluaikana perustettua osuuskuntaa työllistymiskanavana valmistumisen jälkeen.

Harvoin olen istunut täydessä salissa, jossa yleisö osallistuu yhtä innokkaasti ohjelmaan. Pitkän kokemuksen osuuskuntatoiminnasta omaava Leppänen kertoi omassa puheenvuorossaan siitä, mitä osuuskuntayrittäjyys on ja mitä se mahdollistaa. Yleisön joukosta löytyi useita osuuskuntatoimijoita, joita haastattelemalla Leppänen esitteli erilaisten osuuskuntien toimintaa. Mukana oli mm. pelialan, käännöstoiminnan, media-alan ja kädentaitojen osaajia sekä monialaisia osuuskuntia.

Valtonen käsitteli omassa puheenvuorossaan mm. starttirahaa ja osuuskunnan työntekijän mahdollisuutta työttömyysturvaan. Aihe herätti runsaasti mielenkiintoa ja kiperiä kysymyksiä. Puheenvuoronsa lopuksi Valtonen vertasi osuuskuntatoimintaa koripallopeliin. Kun hommaa viedään yhdessä eteenpäin ja jokaisella on oma roolinsa, saadaan aikaan kolmen pisteen heittoja, joiden avulla osuuskuntakin menestyy. Se oli hyvin sanottu.

Työpajoista vinkkejä konkreettiseen tekemiseen

Iltapäivän työpajakierros järjestettiin kaksi kertaa, joten jokaisella osallistujalla oli mahdollisuus valita työpajoista kaksi mieluisinta. Ulla Leppäsen vetämässä työpajassa käytiin läpi kysymyksiä siitä, mitä asioita pitää ratkaista ja päättää, ennen kuin osuuskuntaa kannattaa lähteä perustamaan. Leppänen korosti, että perustajaryhmällä pitää olla yhteinen näkemys siitä, mihin suuntaan osuuskuntaa halutaan viedä ja missä halutaan olla viiden vuoden päästä.

Risto Ravattisen vetämässä työpajassa pohdittiin, mitä johtaminen on ja minkälaisia asioita siihen liittyy. Ravattisen mukaan kaikissa osuuskunnissa tarvitaan johtamista ja johtamisen merkitys on sitä suurempi, mitä suurempi osuuskunta on.

Mediaosuuskunta Muvimentin

Mediaosuuskunta Muviment osallistui koulutuspäivään aktiivisesti: hallituksen puheenjohtaja Samu Rytkönen toimi työpajan vetäjänä ja osa osuuskunnan jäsenistä järjesti tempauksen, jossa valokuvattiin tapahtuman vieraita.

Opiskelijoille suunnattua työpajaa vetivät Osuuskunta Taidottajien Iska Knuuttila, Osuuskunta Kydön Laura Ronkainen ja Mediaosuuskunta Muvimentin Samu Rytkönen. Työpajassa käytiin läpi jokaisen osallistujan tilanne ja keskusteltiin tiiviisti mm. siitä, miten osuuskuntatoiminta lähtee liikkeelle ja millainen on se oikeanlainen porukka, jonka kanssa osuuskuntaa lähdetään perustamaan. Rytkösen mukaan vetäjät antoivat vinkkejä omien kokemustensa perusteella ja painottivat työpajassa mm. osuuskunnan yhteisöllisyyttä ja kaverin auttamista.

helja_marie_fb

Heljä Hietala ja Marie Okkonen suunnittelevat osuuskunnan perustamista.

Kahvitauolla bongasin osallistujien joukosta Heljä Hietalan ja Marie Okkosen. He aikovat perustaa osuuskunnan, jota hyödynnetään maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden väylänä työelämään. Hietala ja Okkonen yhdistivät päivän teeman mukaisesti voimansa ja kävivät yhteensä neljässä eri työpajassa hakemassa osuuskuntaoppia suunnitelmiansa varten.

Hietala kehui erityisesti Ilpo Tuonosen vetämää työpajaa, jossa käsiteltiin myyntiä ja markkinointia asiantuntevasti ja konkreettisesti. Okkonen sai suurimman hyödyn taloustyöpajasta, jota veti vankalla kokemuksella Josekin yritysneuvoja Tuomo Roivas.

Hyvää mieltä oheisohjelmasta

Päivään kuului paljon painavaa asiaa, mutta myös sopivasti piristäviä ohjelmanumeroita. Palaute päivästä annettiin Kahoot-sovelluksen avulla, ja palautteessa todettiin yksimielisesti, että paikalla sattui olemaan vain hyviä tyyppejä:

hyvatyyppi_edit_fb

Palautteen mukaan paikalla oli pelkkiä hyviä tyyppejä!

 

Ennen iltapalaa saatiin vielä hetki hyvän mielen terapiaa, kun Osuuskunta Hurman kautta paikalle purjehti Signé Raus muistuttamaan väriopin perusteista. Signén opastuksella oman paikkansa löysivät kaikenlaisiin väreihin pukeutuneet osallistujat.

Signé Raus opasti osuuskuntatoimijoita värien maailmaan.

Signé Raus opasti osuuskuntatoimijoita värien maailmaan.

Tyytyväisiä kommentteja tuli usealta taholta ja tyytyväisiä olivat myös järjestäjät sekä vierailevat asiantuntijat:

”Hirveän innostavaa oli olla opettamassa. Oli ihanaa, että aamulla oli lähemmäs sata ihmistä paikalla ja työpajoissa tuli todella kiinnostavia kysymyksiä, kun ihmiset ovat perustamassa osuuskuntia ja asiat askarruttaa. On kiva olla kouluttamassa yleisöä, jota kiinnostaa.”
Ulla Leppänen, Tampereen seudun osuustoimintakeskus

”Yllätyimme siitä, että tulijoita oli näin valtavan paljon. On ollut mielettömän hauskaa olla tekemässä tätä päivää.”
Mari Karjalainen, KYKY-hanke

”Oli oikein hyvä päivä kokonaisuutena. Työpajan pito oli mukava kokemus, tosi hyvin ihmiset olivat läsnä ja mukana. Verkottumista tapahtui hienosti ja toisistakin työpajoista saatuja vastauksia jaettiin osallistujien kesken.”
Tuomo Roivas, Josek Oy

kyky_ydintiimi

KYKY-hanke oli mukana järjestämässä onnistunutta päivää. Ydintiimiin kuuluvat Mari Karjalainen (ylh.vas.), Mervi Leminen, Marja-Liisa Ruotsalainen (alh.vas.) ja Heli Petsalo.