Ajatuksia ja uusia ideoita Osuuskuntapäivästä!

Tee tulevaisuutesi -koulutuspäivää vietettiin Tiedepuistolla huhtikuun alussa. Päivään osallistunut Karelia-ammattikorkeakoulun harjoittelija, Minna Niva, kirjoitti ylös tunnelmiaan ja päivän tapahtumia:

***

KYKY-hanke järjesti osuuskuntatoimintaan keskittyvän koulutuspäivän Joensuun Tiedepuistolla 5.4.2017. Lähdin mukaan innostuneesti, koska olihan luvassa ammattilaisten puheenvuoroja osuuskuntatoiminnasta ja sen lisäksi iltapäivällä työpajoja.

Aamupäivällä asiantuntijapuheenvuoroja

Aamupäivällä omat näkemyksensä osuuskuntatoimintaan ja yhdessä toimimiseen antoivat Samu Rytkönen Mainostoimisto Muvimentista, Aki Ryynänen Woutila Ry:stä, Ulla Leppänen Tampereen seudun osuustoimintakeskuksesta ja Jorma Valtonen Pohjois-Karjalan TE-palveluista.

Aamu alkoi Samu Rytkösen puheenvuorolla. Hän ja muut media-alan opiskelijat perustivat Mainostoimisto Muvimentin noin vuosi sitten. Hänen puheenvuorossaan korostui se, että osuuskunta on tiimi ja siihen tarvitaan jokaisen tiimin jäsenen työpanosta, tietenkin omien voimavarojen mukaan.

Aki Ryynänen kertoi toisenlaisen tarinan. Hän toimii Woutila Ry:ssä, joka on luova yhteisö, jossa kokoontuu useimmiten freelancereina toimivia luovan työn tekijöitä. Tällöin samassa tilassa työskentelee monen eri alan osaajia, joten muiden osaamista ja verkostoja voi helposti käyttää omassa työssä apuna. Vaikka Woutila Ry ei ole osuuskunta, siinä on paljon samoja piirteitä. Tärkeintä on yhdessä tekeminen, mikä Aki Ryynäsen mukaan antaa paljon voimavaroja.

Ulla Leppänen Tampereen seudun osuustoimintakeskuksesta kertoi puolestaan oman tarinansa. Hänen puheenvuorossaan keskityttiin opiskelijoiden perustamiin osuuskuntiin. Joensuun seudulla tällaisia osuuskuntia ovat esimerkiksi aiemmin mainittu Mainostoimisto Muviment sekä Osuuskunta Kytö. Osuuskunta sopiikin monesti paremmin yhtiömuodoksi kuin perinteisemmät muodot. Syynä voi olla esimerkiksi se, että perustajia on enemmän kuin yksi tai että halutaan tehdä isompia projekteja. Tämän lisäksi työn osa-aikaisuus tai keikkaluonteisuus voi vaikuttaa siihen, että osuuskunta on paras vaihtoehto. Näiden asioiden vuoksi osuuskuntatoiminta sopiikin hyvin siis opiskelijoille, jotka ovat vasta työuransa alussa. Osuuskuntatoiminta voikin olla yksi polku yrittäjyyteen.

Viimeisenä vuorossa oli Pohjois-Karjalan TE-toimiston Jarmo Valtonen. Hän raotti hieman starttirahaan ja työttömyysturvaan liittyviä asioita osuuskunnan toiminnassa mukana oleville. Näihin liittyvät asiat varmasti mietityttävät monia.

Iltapäivällä työpajoja

Iltapäivän aikana oli mahdollisuus osallistua kahteen eri työpajaan, vaikka mielelläni olisinkin osallistunut useampaankin. Osallistuin ensimmäisenä Markkinointi tänään –työpajaan, jota piti Joona Kotilainen Tovari Oy:sta. Työpajassa käsiteltiin verkkosivuja, google-mainontaa ja hieman myös Facebook-mainontaa. Lyhyessä ajassa kerkesimme käsittelemään työpajan aiheita jonkin verran, mutta harmittavasti aikamme loppui kesken.

Toisessa työpajassa päädyin tutustumaan osuuskuntatoimintaan tarkemmin, olihan se koulutuspäivän tarkoitus. Kaksi osuuskuntatoimintaan liittyvää työpajaa yhdistettiin tässä vaiheessa, joten työpajassa oli mukana kolme asiantuntijaa. Asiantuntijoina olivat Ulla Leppänen Tampereen seudun osuustoimintakeskuksesta, Samu Rytkönen Mainostoiminto Muvimentista ja Laura Ronkainen Osuuskunta Kytöstä. Työpaja selvensi osuuskuntatoimintaan liittyviä asioita vielä yksityiskohtaisemmin. Muita työpajoja oli esimerkiksi verkostoitumiseen ja esittäytymiseen sekä julkisiin hankintoihin liittyen.

Koko koulutuspäivä oli mielenkiintoinen kokemus ja tutustutti minut entuudestaan tuntemattomaan asiaan. Osuuskunnan perustaminen tai sellaiseen liittyminen on varmasti harkitsemisen arvoinen asia monille, joka miettivät yrittäjyyttä. Koulutuspäivä herätti ajatuksia ja kiinnostuksen osuuskuntatoimintaa kohtaan.